Les 1.4

Hoe en waar lees ik windvoorspellingen?

Introductie

Kitesurfen is een extreme watersport die afhankelijk is van de windomstandigheden. Het van te voren uitzoeken van de windsnelheid is essentieel om te bepalen of het veilig en haalbaar is om te gaan kitesurfen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je het aantal knopen kunt aflezen (een veelgebruikte eenheid voor windsnelheid) op populaire tools zoals Windfinder en Windguru.

1. Hoe bepaal ik de windsnelheid?

Voordat we ingaan op het aflezen van knopen op Windfinder en Windguru, is het belangrijk om te begrijpen wat knopen eigenlijk zijn. Voor watersporten wordt over het algemeen knopen gebruikt in plaats van Beaufort. Dit is omdat knopen veel specifieker aanduiden hoe hard het waait. Een knoop is een eenheid van snelheid die wordt gebruikt in de nautische en luchtvaartindustrie. Eén knoop staat gelijk aan één zeemijl per uur, wat neerkomt op ongeveer 1,852 kilometer per uur.

Ter referentie, als het niet tot amper waait heb je het over 0-10 knopen. Vanaf 10 – 14 knopen staat er een ‘briesje’ en vanaf 18 knopen waait het echt. 

2. Hoeveel knopen heb ik nodig om te kitesurfen?

Dit hangt van jouw gewicht en niveau af. 

Als je bijvoorbeeld 50kg weegt zal je met 12 knopen al gemakkelijk weg kunnen varen. Voor iemand die 90kg weegt zal dit heel moeilijk worden, tenzij ze een erg grote maat kite gebruiken. 

Wij hebben hier een handige tabel voor gemaakt waar je kan aflezen welke maat kite je nodig hebt voor welke windkracht/aantal knopen.

3. Waar lees ik de windvoorspellingen?

Ondanks dat er talloze tools online te vinden zijn om gedetailleerde windvoorspellingen af te lezen, heeft het GoShaka team voorkeur voor de volgende twee:

Windguru

Windguru is een populaire tool die gedetailleerde windvoorspellingen biedt voor kitesurfers en andere watersporters. Leer hier hoe je het aantal knopen kunt aflezen op Windguru:

 1. Ga naar de Windguru-website (www.windguru.cz) of open de mobiele app.
 2. Zoek de gewenste locatie voor je kitesurf sessie.
 3. Je ziet een tabel met voorspelde windsnelheden en -richtingen voor de komende dagen.
  Tip: Het bovenste getal is het gemiddeld aantal knopen, de onderste is het uiterste in de vlaag. 
 4. Bekijk het model (de tabel) van Arome 1.3 en HARM-NL 2.5KM voor de meest accurate voorspellingen.
  Tip: Voor kite spots aan de kust kan je CS+ aanvinken voor een betere voorspelling!
 5. Zoek het specifieke tijdstip waarop je wilt kitesurfen in de tabel.
 6. Kijk naar de bijbehorende waarde in de kolom met de eenheid “kts”. Dit is het aantal knopen dat wordt voorspeld op dat tijdstip.
 7. Let op: Als alle verschillende modellen flink van elkaar afwijken zijn de voorspellingen minder zeker dan als de verschillende modellen ongeveer hetzelfde voorspellen! Het blijft een voorspelling, het is nooit de absolute waarheid.

Windfinder

Windfinder is een populaire online tool en mobiele app die gedetailleerde windvoorspellingen biedt voor verschillende locaties over de hele wereld. Om het aantal knopen op Windfinder af te lezen, volg je deze stappen:

 1. Ga naar de Windfinder-website (www.windfinder.com) of open de mobiele app.
 2. Zoek de gewenste locatie waar je wilt kitesurfen.
 3. Je ziet een grafiek met windsnelheden en -richtingen voor de komende dagen.
 4. Let op de eenheid van de windsnelheid. Deze wordt meestal weergegeven als “kts” (knots), wat overeenkomt met knopen.
 5. Kijk naar de grafiek en zoek naar het gewenste tijdstip waarop je wilt kitesurfen.
 6. Lees de bijbehorende waarde op de verticale as van de grafiek af. Dit is het aantal knopen (kts) dat wordt voorspeld op dat specifieke tijdstip.

Andere KennisHub artikelen

Eerst je nieuwe kite uittesten? Dat kan! Plan jouw Try & Fly!