Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is een unieke combinatie van extreme actie en rustgevende natuurervaringen op het water. Hierbij wordt je door een grote vlieger, aangedreven door de wind, over het water getrokken.

Hoe werkt kitesurfen?

De vlieger, ook wel kite genoemd, zit met lijnen vast aan een harnas om je middel, wat ervoor zorgt dat kitesurfen niet extreem veel fysieke inspanning vereist. Kitesurfen, ook bekend als kiteboarden of kiten, is de afgelopen 20 jaar enorm populair geworden in Nederland en is wereldwijd een van de snelst groeiende watersporten. Het enige wat je nodig hebt, is wind en het juiste materiaal! Hier kan GoShaka je mee helpen.

Waarom kitesurfen?

Kitesurfen is meer dan een sport; voor velen is het een levensstijl. Nederland telt momenteel meer dan 15.000 actieve kitesurfers. De sport draait om het beheersen van de vlieger en kan behoorlijk intensief zijn. Zodra de wind opsteekt, krijgen kitesurfers direct zin om het water op te gaan. Hoewel kitesurfen toegankelijk is voor jong en oud, is het belangrijk om les te nemen voor je begint, vanwege de mogelijke gevaren. Kennis van de weersvoorspellingen is daarbij essentieel. Lees hier meer over het lezen van windmodellen

Wat voor materiaal heb ik nodig om te kitesurfen?

Om te beginnen met kitesurfen heb je kitesurf materiaal nodig:

  1. Allereerst is er de kite zelf, een grote vlieger speciaal ontworpen voor kitesurfen.
  2. Deze wordt bediend met een bar, een stuurstok met lijnen die de kite met je harnas verbinden.
  3. Het harnas, ook wel trapeze genoemd, zorgt ervoor dat je de kracht van de kite kunt benutten zonder je armen te overbelasten.
  4. Daarnaast heb je een kiteboard nodig, meestal een twintip, dat je in beide richtingen kunt gebruiken. Benieuwd welke maat kiteboard jij nodig hebt? Lees hier meer!
  5. Bindingen of footstraps houden je voeten stevig op het board, vooral tijdens sprongen.
  6. Voor je veiligheid is een wetsuit belangrijk, zeker in koudere wateren.
  7. Een helm en impactvest zijn aan te raden om jezelf te beschermen bij vallen.
  8. Een pomp om je kite op te blazen
  9. Een leash om je kite aan vast te maken noodzakelijke accessoires

Is kitesurfen een dure sport?

Kitesurfen kan zeker een aanzienlijke investering zijn, vooral als je net begint. Kitesurflessen kosten gemiddeld tussen de €500 en €750, wat essentieel is voor je veiligheid en om de basisprincipes goed te leren.

Een complete kitesurfset kan nieuw variëren van €2000 tot €5000, afhankelijk van de kwaliteit en het merk.

Hoewel je tweedehands materiaal kunt vinden vanaf ongeveer €500, is dit niet altijd een verstandige keuze. Oud of slecht onderhouden materiaal kan gevaarlijk zijn en je progressie vertragen. Daarnaast geldt hier: Goedkoop is duurkoop.

Daarom biedt GoShaka een ideale oplossing met onze starter-set, die je al vanaf €60 per maand kunt huren. Deze optie maakt het mogelijk om zonder hoge investeringen je kitesurfavontuur te starten met kwalitatief goed en veilig materiaal.

Heb ik kitesurf lessen nodig om te starten met kitesurfen?

Ja, het is sterk aanbevolen om kitesurflessen te nemen bij een erkende kiteschool. Leren kitesurfen zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn door de krachtige kite en de complexe technieken die nodig zijn. Lessen maken het leren niet alleen veiliger, maar ook leuker en sneller om de sport onder de knie te krijgen!

Enthousiast? We helpen je graag!

Jouw abonnement

Andere KennisHub artikelen

Wat is kitesurfen?

Wat is kitesurfen? Kitesurfen is een unieke combinatie van extreme actie en rustgevende natuurervaringen op het water. Hierbij wordt je door een grote vlieger, aangedreven

Lees verder »

Eerst je nieuwe kite uittesten? Dat kan! Plan jouw Try & Fly!