Les 2.4

Hoe kan ik veilig kitesurfen?

Veiligheid staat voorop. Maar hoe?

In dit artikel duiken we in de veiligheidsmaatregelen omtrent kitesurfen en beantwoorden we de vraag of kitesurfen veilig is. Het korte antwoord: Ja, kitesurfen kan je veilig doen, zolang je verantwoord om gaat met je materiaal en jezelf!

We gaan de volgende onderwerpen behandelen:

  • Je eigen skills om noodsituaties te voorkomen én om er goed mee om te gaan als er iets mis gaat
  • Wat zijn belangrijke overwegingen voordat je het water op gaat
  • Waar moet je op letten bij het aanschaffen van nieuw of tweedehands kitesurf materiaal
  • Omstandigheden op de spot

Lessen, lessen, lessen! Voor jou en andermans veiligheid!

Kitesurfen is geen sport die je jezelf makkelijk en vooral veilig aan kan leren. Wij raden iedereen aan om lessen te nemen bij gecertificeerde IKO kitesurf instructeurs. Je leert tijdens jouw lessen belangrijke skills zoals de self rescue en hoe je om dient te gaan met jouw materiaal wanneer je in een noodsituatie belandt. Neem dus écht lessen voordat je voor het water op gaat!

BROMFLY - Een checklist voordat je het water op gaat!

De Nederlandse Kitesurf Vereniging heeft een goede checklist gemaakt voordat je het water op gaat. De BROMFLY checklist is bedacht door een zeer ervaren kitesurfer:

Buddy: Ga als beginner nooit alleen het water op, vraag desnoods aan de kant of iemand op jou kan letten. Samen zorgen we er voor dat het een veilige sport is.
Release: Kan je deze blind vinden? Heb je dit al eens getest? Heel belangrijk, omdat jouw release je eerste redmiddel is.
Obstakels: Kijk goed naar de obstakels bij de spot waar je gaat kiten. Obstakels zoals rotsen waar je mogelijk in kan belanden of grote obstakels zoals een kade wat invloed kan hebben op de wind. Niet zeker? Check de Spotkaart van de NKV voor meer informatie over spots.
Mesje: Je mesje zit als het goed is aan de zijkant van jouw harnas. In een noodsituatie waarbij beide release systemen niet meer werken, kan een mesje je laatste redmiddel zijn. Check voor jouw sessie of je mesje in je harnas zit. Niet zeker? Benader ons gerust om het even te checken!
Forecast: Zeker niet onbelangrijk: de weersvoorspellingen van jouw dag. Zorg dat je met genoeg wind het water op gaat, maar ook dat je genoeg wind hebt tijdens jouw sessie. Met regen kan je vlagerige wind verwachten waarbij je tijdens een regenbui sterke wind kan ervaren, maar ná een regenbui kakt de wind vaak in. Dus; niet te ver uit varen! 
Lees meer: Hoe en waar lees ik windvoorspellingen?
Leash: Check of je leash naar behoren werkt en goed aan je harnas vast zit.
Yes: Ja? Ready to rumble! Heel veel plezier op het water!

Het juiste materiaal

Zoals je kan voorstellen zijn wij misschien niet helemaal objectief en zien wij het liefste elke kitesurfer met gloednieuw GoShaka materiaal op het water. Ga je echter toch voor tweedehands materiaal, let dan op de volgende zaken.

Nadat wij zelf een aantal miskopen hebben gedaan op Marktplaats van tweedehands materiaal in een slechte staat, kunnen wij een aantal lessen delen voor het kopen van materiaal:

  • Geen boardleash! Dit wordt alleen bij zeer oude boards aangeboden, maar raden we ten zeerste af! Door de leash kan het board hard terugkomen bij een crash en letsel veroorzaken.
  • Materiaal van 5+ jaar oud is wat ons betreft een no-go. Nee, we zijn hier niet biased – het materiaal is simpelweg een keer op.
  • Reparaties hoeven niet persé een no-go te zijn, zolang ze professioneel zijn uitgevoerd. Vraag dus na waar reparaties zijn uitgevoerd.
  • Beschadigde pigtails kunnen zorgen voor veel effect op de vliegkwaliteit van jouw kite. Check dit dus, als je twijfelt – benader ons!
 

Dan last but not least: Plaats je naam en nummer op je board. Zo kan je jouw boardje altijd terugkrijgen nadat je hem bent verloren. Protip: Bestel de NKV/KNRM sticker hier!bestel hier goedkoop BeTraceable stickers van de KNRM.

Occasion Lease

Wil je gebruik kunnen maken van goede kwaliteit gear voor de laagste prijs? Kijk dan eens bij ons Occasion Lease aanbod. Dit is materiaal wat al een keer gebruikt is in een abonnement en daarna grondig professioneel gecheckt is op schade. Daarmee ben jij verzekerd van veilig materiaal in een goede staat voor een bodemprijs!

Wat doet GoShaka aan veiligheid voor abonnees?

Andere KennisHub artikelen

Wat is kitesurfen?

Wat is kitesurfen? Kitesurfen is een unieke combinatie van extreme actie en rustgevende natuurervaringen op het water. Hierbij wordt je door een grote vlieger, aangedreven

Lees verder »

Eerst je nieuwe kite uittesten? Dat kan! Plan jouw Try & Fly!