Les 2.3

Hoe kan je veilig nieuwe kitesurf tricks leren?

Nieuwe tricks leren - doe het veilig

In dit artikel duiken we in een vraag die elke beginner heeft (lees: zou moeten hebben) na zijn of haar eerste harde crash. “Hoe kan je veilig nieuwe kitesurf tricks leren?” Het constant streven naar progressie is wat kiten zo verslavend maakt, maar het is van essentieel belang om dit op een verantwoorde manier te doen.

We nemen je aan de hand mee zodat jij veilig en in de optimale omstandigheden het water op kan om  geschikte beginners tricks te leren. We sluiten af met een paar mega handige links waar je stap voor stap nieuwe tricks leert. Laten we samen het volgende level unlocken in jouw kitesurfavontuur!

1. Verantwoord nieuwe kitesurf tricks leren:

Je hebt je eerste meters gemaakt, je lessen zijn klaar en de waterstart gaat soepel. Transitions heb je onder de knie en je hebt je eerste jumps gemaakt. De wondere wereld van nieuwe kitesurf tricks leren wacht nu op je! Maar voordat je vol adrenaline kiteloops probeert te trekken, is het essentieel om een solide basis van vaardigheden te ontwikkelen. Naar onze mening zijn hierin 2 fundamentele skills van belang; bodydraggen en de ‘self rescue’.

Upwind bodydraggen, waarbij je je tegen de wind in beweegt zonder board, ga je namelijk kei en keihard nodig hebben. Geloof ons, je gaat je board vaak verliezen. Kitesurfcollege heeft hier een erg goede tutorial over gemaakt.

Ook de ‘Self rescue’ kunnen is cruciaal als je aan de slag gaat met nieuwe trucjes! Het begrijpen en beheersen van deze basisvaardigheid zorgt er voor dat je je altijd kan redden uit lastige situaties. Zo kan je met meer vertrouwen en overtuiging aan je nieuwe tricks werken. Hier leer je hem!

2. Met welke omstandigheden kan je het beste nieuwe kitesurf tricks leren:

In de juiste omstandigheden nieuwe tricks leren kan het verschil maken tussen ontzettend hard falen of binnen 1 sessie succesvol zijn! Kies voor een relatief rustig windje (15 tot 22 knopen) en een spot met vlak water om de risico’s te minimaliseren. Het vermijden van drukke zones en het kiezen van een spot waar het niet te ondiep is kan ook de kans op blessures verminderen. Daarnaast is het belangrijk om jezelf vertrouwd te maken met de windrichting en -sterkte, omdat deze factoren de uitvoering van tricks aanzienlijk beïnvloeden. Door slimme keuzes te maken in omstandigheden, vergroot je niet alleen je veiligheid, maar verbeter je ook de efficiëntie van je leerproces. 

Tip: Gebruik de spotkaart van de NKV en filter op niveau ‘beginner’.

3. Wat zijn goede kitesurf tricks voor een beginner:

Nu je weet hoe je veilig nieuwe trucjes kan leren is het tijd voor het echte werk! Maar met welk trucje moet je nou beginnen? We nemen je mee in welke tricks je het beste als beginner kan gaan proberen. Benieuwd hoe je ze uitvoert? Dit filmpje legt rustig en duidelijk stap voor stap uit hoe ook jij deze tricks eigen kan maken!

 1. Toeside: In de toeside positie verplaatst de rider het gewicht naar de tenen, waardoor het board haaks op de wind staat. Het geeft niet alleen extra veelzijdigheid aan je rijstijl, maar is ook een essentiële vaardigheid voor het varen in diverse omstandigheden zoals bij een downwinder.
 2. Pop: De pop is een basismove waarbij de rider snel en gecontroleerd van het water springt. Hierbij gebruik je de kracht van de kite niet! Het beheersen van de pop is van cruciaal belang voor het uitvoeren van geavanceerdere en vormt de basis voor hoge sprongen.
 3. Pop to Toeside: Deze truc combineert de pop met de toeside-positie. Hierbij maak je een soepele overgang van een reguliere positie naar toeside in de lucht, wat zowel controle als een soepele kitesurfstijl laat zien.
 4. Carving Transition: Carving-transities zijn elegante bochten waarbij de rider soepeltjes van richting verandert terwijl de controle behouden blijft. Deze move ziet er niet alleen gaaf uit, maar genereert ook een flinke spray (opspattend water) voor extra stijl!
 5. Jump: De jump is een relatief eenvoudige maar super gave move waarbij de rider met behulp van de kite de lucht in springt. Timing en kite controle zijn cruciaal voor het bereiken van hoogte en een soepele landing. Dit is waar je je eerste shot adrenaline gaat krijgen!
 6. Jump + Grab: Om stijl aan de jump toe te voegen, houdt deze truc in dat je het board vastpakt terwijl je in de lucht bent. Het vereist nauwkeurige controle over je kite en balans van je lichaam.
 7. Jump Transition: Deze beweging combineert de stoke van een jump met een transitie. Bij het landen van je sprong vaar je de andere richting uit als vóór je sprong.
 8. Jump Transition Grab: Een stap verder dan de jump transition, deze truc omvat het vastpakken van het board terwijl je van richting verandert in de lucht.
 9. Downloop Transition: Tijd voor je eerste loop! Tijdens de downloop transition laat je de kite een looping maken terwijl je van vaarrichting verandert.
 10. Backroll: De backroll is een basistruc waarbij de rider achterwaarts roteert in de lucht. Dit is de eerste rotatie die elke kitesurfer leert en staat aan de basis van heel veel gevorderde tricks.
 11. Double Backroll: Als uitbreiding op de backroll omvat de double backroll twee volledige rotaties in de lucht. Dit vraagt om meer hoogte, coördinatie en balans. 
 12. Backroll Transition: Deze truc combineert de backroll met een soepele overgang tussen rijrichtingen. Het vereist nauwkeurige controle van zowel de vlieger als het board en voegt flair toe aan je kitesurfstijl.
 13. Frontroll: Bij de frontroll roteert de rider naar voren in de lucht. Daarmee lijkt deze trick op de backroll. In de praktijk is deze kant op roteren echter een stukje lastiger, maar ziet er wel heel gaaf uit.
 14. Blind: De blind is een geavanceerde truc waarbij de rijder tijdens een jump zich van de vlieger afkeert en tijdelijk “blind” rijdt ten opzichte van de wind.

4. Handige links

Je bent nu helemaal klaar om jezelf naar een nieuw niveau te tillen! Om het maximale uit je sessie te halen raden we je aan om eens naar onderstaande links te kijken. Met deze video’s wordt je op een duidelijke en beginnersvriendelijke meegenomen in het stap voor stap leren van een nieuwe trick. Daarbij is er ook aandacht voor veelgemaakte fouten. 

 

Kitesurfcollege

Voor de meeste complete collectie video’s over kitesurfen moet je bij het Youtube kanaal van Kitesurfcollege zijn. Naast een betaald gedeelte voor leden is er ook een enorm aanbod aan gratis video’s. Zo heeft hij een serie van 36 video’s gemaakt voor beginners. Van de theorie leren achter het zogeheten ‘windraam’ tot aan je eerste tricks. Dit kanaal weet de juiste balans te vinden tussen duidelijke uitleg, leerzame video’s en duidelijke visuele hulpmiddelen zoals een plaatje hoe je je bar moet houden. Een absolute must voor elke beginner.

Duotone Academy

Kitemerk Duotone heeft een zeer complete app ontwikkeld voor het leren van nieuwe tricks. In de Duotone Academy app worden tricks per categorie uitgelegd met zowel tekst, video en foto’s. Daarnaast heeft de app een actieve community die via het inbegrepen discussiebord nog extra tips & tricks geven. Verder kun je een lijst maken van tricks die je aan het oefenen bent. Zo kun je een mooi trainingsprogramma voor jezelf samenstellen en hoe lekker is het om truc voor truc af te kunnen vinken!

Get High with Mike

 Voor de meer gevorderde kiter raden we het Youtube kanaal van Get High with Mike van harte aan! Deze enthousiaste Zuid-Afrikaan is een van de bekendste coaches, is de geestelijk vader van de Big Air Kite League en kan bovenal erg goed uitleg geven over meer geavanceerde kite skills. 

Andere KennisHub artikelen

Wat is kitesurfen?

Wat is kitesurfen? Kitesurfen is een unieke combinatie van extreme actie en rustgevende natuurervaringen op het water. Hierbij wordt je door een grote vlieger, aangedreven

Lees verder »

Eerst je nieuwe kite uittesten? Dat kan! Plan jouw Try & Fly!