Les 1.1

Welk materiaal heb ik nodig om te kitesurfen?

Wat heb je nodig voor het kitesurfen?

Kitesurfen is een extreme watersport die je de ultieme vrijheid op het water biedt. Voordat je kunt beginnen met het ervaren van de kick van het vliegen over de golven, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. Als beginner is het begrijpelijk dat je misschien niet zeker weet welk materiaal je nodig hebt. In dit artikel zullen we de onderdelen bespreken die je nodig hebt voor een complete kitesurf set.

Kite(s)

De kite is het hart en de ziel van het kitesurfen. Deze komt in verschillende maten aangeduid met vierkante meters (m²). De verschillende soorten kites zijn Foil Kites, C Kites, Bow Kites, Delta Kites en Hybrid Kites. Onder deze is de Delta kite tegenwoordig de meest populaire keuze, omdat deze veelzijdigheid biedt voor zowel beginners als gevorderde rijders. Je kunt ermee cruisen (rustig varen), hoog springen en gemakkelijk manoeuvreren. Kies een kite met een grootte die geschikt is voor jouw lichaamsgewicht en de windomstandigheden op de plek waar je wilt kitesurfen. We hebben hier een mooie tabel voor gemaakt om te bepalen welke maat kites bij jouw gewicht passen.

Geen berichten gevonden!

Twin Tip (board)

Een kiteboard is je middel om over het water te glijden. Twin-Tip boards zijn de beste keuze voor beginners, omdat ze symmetrisch zijn aan beide uiteinden, waardoor je comfortabel in beide richtingen kunt varen. Daarnaast bestaan er ook nog foilboards en directional boards voor de meer gevorderde kiter. Kies de juiste board maat op basis van je gewicht en vaardigheidsniveau. Grotere boards bieden meer stabiliteit en zijn beter geschikt voor beginners, terwijl kleinere boards betere manoeuvreerbaarheid bieden en makkelijk te gebruiken zijn in harde wind. Om te bepalen welk formaat board bij jou past kun je gebruikmaken van deze tabel.

Control Bar + Safety Leash

De (control) bar is het besturingssysteem dat je vasthoudt tijdens het kitesurfen. Het verbindt je met de kite en stelt je in staat om de bewegingen ervan te controleren. Bij het kopen van een bar moet je letten op de breedte, het aantal lijnen (meestal 4 of 5), lijnlengte (wat de reactiesnelheid van de kite beïnvloedt) en de aanwezigheid van veiligheidsvoorzieningen zoals een depower-systeem, drijvers en een chicken loop. De bar moet compatibel zijn met je gekozen kite. Daarnaast heb je ook een kite leash nodig. Mocht je je quick release moeten gebruiken dan zit je kite nog aan je trapeze vast via de leash en ben je de kite niet gelijk kwijt. Ga dus nooit varen zonder leash!

Geen berichten gevonden!

Harnas / trapeze

Het harnas, ook wel trapeze genoemd, verbindt je met de control bar en verdeelt de kracht van de kite over je lichaam. Als beginner is het belangrijk om een comfortabel harnas te kiezen dat goed past en voldoende ondersteuning biedt. Er zijn verschillende soorten harnassen, zoals zit-, heup- en vest harnassen. Probeer verschillende opties uit en kies degene die het beste bij je past.

Wetsuit

Een wetsuit beschermt je tegen de elementen en houdt je warm tijdens het kitesurfen. De keuze van het wetsuit hangt af van de watertemperatuur op de plek waar je gaat kitesurfen. In koudere wateren heb je een dikker wetsuit nodig, terwijl je in warmere wateren kunt kiezen voor een dunner wetsuit of zelfs een shorty. In Nederlandse wateren wordt vaak een 5:3mm wetsuit gedragen, met 5 mm neopreen op de belangrijkste delen van je lichaam, zoals je borst, en 3 mm op je armen en benen voor meer bewegingsvrijheid. Zorg ervoor dat het wetsuit goed aansluit voor optimale isolatie.

Pomp

Opblaasbare kites hebben een pomp nodig om de meerdere luchtkamers met lucht te vullen. Kies een pomp van goede kwaliteit die past bij het ventieltype van je kite. Let op factoren zoals luchtstroomcapaciteit en de aanwezigheid van een drukmeter voor nauwkeurige inflatie. De meeste pompen hebben ook een haak en lijnbevestiging om je kite tijdens het opblazen vast te zetten.

Andere KennisHub artikelen

Eerst je nieuwe kite uittesten? Dat kan! Plan jouw Try & Fly!