Les 2.2

Spot-check. Wat moet ik weten over de kitespot?

Introductie

Voordat je je kite launched en het water op gaat, is het belangrijk om de kitesurfspot goed te begrijpen. In dit artikel delen we tips en bronnen. Hiermee kom je alles te weten over jouw kitesurf spot. Hiermee voorkom je onnodig gevaarlijke situaties! 

Wat is belangrijk om te weten?

Voordat je gaat kitesurfen op een nieuwe spot, zijn er enkele belangrijke aspecten waar je op moet letten:

  1. Windrichting: Controleer altijd de windrichting voordat je het water op gaat. Kitesurfen vereist een constante en stabiele wind. Zorg ervoor dat de windrichting geschikt is voor de spot waar je wilt kitesurfen. Kitesurfen met aflandige wind is extreem gevaarlijk en niet aan te raden!

  2. Diepte: Ken de diepte van het water op de kitesurfspot. Voor beginners is het vaak beter om te kitesurfen op spots met ondiep water, omdat dit de veiligheid vergroot en je gemakkelijker weer kunt opstaan na een val. Daarentegen is té ondiep water gevaarlijk voor zowel beginners (vastblijven zitten in het zand met je board) en gevorderden (ondiepe landing na een sprong kan tot blessures leiden).

  3. Launch ruimte: Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om veilig te kunnen launchen en landen met je kite. Controleer of er obstakels zijn, zoals bomen, rotsen of gebouwen, die je kunnen hinderen tijdens het oplaten of landen. Check ook of er geen obstakels upwind van je staan, deze veroorzaken onbetrouwbare en vlagerige wind.

  4. Verboden gebieden: Informeer jezelf over eventuele verboden gebieden op de kitesurfspot. Sommige spots hebben specifieke regels en beperkingen, zoals gebieden die gereserveerd zijn voor zwemmers of andere watersporten. Respecteer deze regels om conflicten te voorkomen en de veiligheid van iedereen te waarborgen.

Het begrijpen van deze belangrijke aspecten voordat je gaat kitesurfen, helpt je om de juiste beslissingen te nemen en de veiligheid te waarborgen. Wees altijd alert en respecteer de omgeving waarin je kitesurft, we zijn immers allemaal natuurliefhebbers! 

Waar vind ik belangrijke informatie?

De Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV)

De Nederlandse Kitesurf Vereniging heeft een geweldige interactieve kaart ontwikkeld die jouw ultieme gids wordt. Op deze kaart vind je gedetailleerde informatie over verschillende kitesurfspots. Je kunt de windrichting, de stroming, de watertemperatuur en andere belangrijke aspecten van elke spot bekijken. Dit geeft je een goed beeld van wat je kunt verwachten voordat je het water op gaat.

Wist je dat GoShaka en NKV partners zijn? Als abonnee van GoShaka krijg je nu het eerste jaar gratis lidmaatschap bij NKV! Lees hier meer over het GoShaka abonnement

35knots

Uitgebreide informatie over kitesurfspots: Voor nog meer informatie over kitesurfspots in Nederland & België is 35knots.com een waardevolle bron. Op deze website vind je gedetailleerde beschrijvingen van verschillende spots, inclusief windomstandigheden, mogelijke gevaren en lokale tips. Zo kun je jezelf goed voorbereiden en het maximale uit je sessie halen.

Wat zijn goede beginner spots?

Voor beginnende kitesurfers is het prettig om in (redelijk) ondiep water te starten, zodat je na een mislukte waterstart kunt staan. Daarnaast wil je veel ruimte met het launchen van je kite en het liefst zo vlak mogelijk water. 

Op basis van deze vereisten hebben wij een aantal spots die wij aanraden aan beginners, namelijk:

Conclusie

Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je vol vertrouwen genieten van je tijd op het water! Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en goede gear tot je beschikking hebt. 

Andere KennisHub artikelen

Eerst je nieuwe kite uittesten? Dat kan! Plan jouw Try & Fly!